Kuchnia francuska

Czy wiesz jaki wpływ na kulinaria miała kuchnia francuska?

Wokół kuchni francuskiej krąży bardzo wiele stereotypów, między innymi, że opiera się ona tylko na żabich udkach, ślimakach, serze i bagietkach. Może nas nieco zaskoczyć to, jak naprawdę wygląda spraw z kuchnią francuską, ponieważ mocno się ona rożni, nawet pomiędzy poszczególnymi regionami. Często jest niestety bardzo droga, ponieważ do stworzenia niektórych potraw potrzebne są produkty, jak przykładowo trufle, które jak zapewne każdy z nas wie, są najdroższymi grzybami świata. Szczególnie pożądanymi gatunkami jest trufla biała oraz trufla letnia, których zapach jest bardzo intensywny, dlatego zwykle stanowią one jedynie przyprawę. Są one tak rzadkimi grzybami, oraz też trudnymi do znalezienia, że do ich poszukiwania wykorzystywane są specjalnie wyszkolone psy.

Jakie posiłki jedzą Francuzi?

Wracając jednak do kuchni francuskiej, to w odróżnieniu od haute cuisine, która właśnie charakteryzuje się drogimi potrawami, powstała nouvelle cuisine, która opiera się na lekkich i zdrowych daniach. Śniadanie francuskie jest zwykle na słodko, czyli możemy zjeść na nie rogalika z dżemem lub masłem, którego popijemy kawą lub czekoladą. Kolejnym posiłkiem jest obiad, który składa się z przystawek, dania głównego, serów, deseru i kawy. Być może niektórych zaskakuje brak zupy, jednak prawdą jest, że we Francji nie są one aż tak popularne. Ostatnim daniem jest kolacja, która również składa się z ciepłych dań.

Jakie są typowe francuskie potrawy?

We Francji możemy spotkać się z licznymi kuchniami regionalnymi. Przykładowo w Pikardii skosztujemy suflet czosnkowy czy też pasztet z kaczych wątróbek, z kolei w Burgundii możemy spróbować mięso duszone w czerwonym winie, co u nas często określane jest mianem wołowiny po burgundzku. Normandia jako region nadmorski słynie z owoców morza, a co więcej pochodzi stąd jeden z najbardziej popularnych serów, czyli camembert. Prowansja zapewne każdemu z nas kojarzy się z ziołami prowansalskimi i słusznie, ponieważ właśnie tam są bardzo często używane. Możemy tam skosztować zupę rybną, zupę z bazylią lub też bardzo popularne ratatouille. Jak widać Francja obfituje w różne, pyszne potrawy, może warto spróbować je przyrządzić i u nas?

Jeśli chcesz zamówić wegetariańskie jedzenie z dowozem skorzystaj ze strony: https://vegetime.pl/Warszawa/z-dowozem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *