Kuchnia azjatycka

Pyszna kuchnia azjatycka

Wielu z nas lubi dobrze zjeść, a szczególnie ciekawe dania, które nie są naszą codzienną kuchnią. Jedzenie, które spożywamy powinno być zarówno smaczne jak i zdrowe. Jeżeli chcemy spróbować czegoś nowego i interesują nas różne rozmaitości, być może spodoba nam się kuchnia azjatycka, która jest różnorodna jak i cała Azja. Możemy skosztować dania pochodzące z Chin, Japonii, Indii czy też Tajlandii, każde z nich może zaskoczyć nas wyjątkowym smakiem i aromatem. Jeżeli lubimy ryby, to z pewnością przypadną nam do gustu dania kuchni japońskiej. Cechuje się ona przede wszystkim ogromną ilością ryb, także tych jedzonych na surowo, do tego występują w niej owoce morze, wodorosty i warzywa. Przykładami grup, którymi charakteryzują się dania japońskie są nimono, czyli dania gotowane (różnego rodzaju zupy, potrawki z ryb, owoców morza), namasumono to z kolei dania podawane na surowo (bez żadnej obróbki cieplnej), agemono to znów dania smażone, czy też sunomono czyli sałatki przyrządzane z ryb, warzyw i owoców morza. Jak widzimy, potrawy te zdecydowanie różnią się od tych, które zwykle pojawiają się na polskich stołach. Czasami warto spróbować czegoś nowego, co będziemy mogli przy okazji wprowadzić do naszej kuchni.

Czy można jednak w Polsce zjeść prawdziwe dania azjatyckie?

Mimo tego, że do krajów azjatyckich mamy dość daleką drogę, to okazuje się że kuchnia ta może być smaczna i u nas. Co więcej, często różnego typu lokale są prowadzone przez Azjatów, dzięki czemu dania są jeszcze lepiej odwzorowane. Może być to miłą odmianą od niedzielnego kotleta schabowego, rosołu czy panierowanej piersi z kurczaka. Potrawy mogą być smaczne, a ponadto niskokaloryczne, co może być świetną alternatywą dla osób, które aktualnie są na diecie. Wystarczy przyjrzeć się bliżej produktom, które są wykorzystywane do stworzenia danej potrawy i na ich kaloryczność. Może nas zaskoczyć to, że naprawdę smaczne i sycące danie, nie jest prawdziwą „bombą”, którą na długo zostanie jako odłożony tłuszczyk. Możemy więc spróbować zamienić smażone frytki, na danie składające się z ryżu i ryby, a do tego zawierające składniki jak sos sojowy, wasabi czy ostatnio bardzo popularne teriyaki.

Więcej o kuchni azjatyckiej przeczytasz na vegetime.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *