Kuchnia włoska

Kuchnia włoska, jako jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich

Jeżeli otwieramy restaurację, dobrze jest się zdecydować na konkretną kuchnie. Niezbyt dobrze wygląda, gdy w jednym miejscu możemy mieć potrawy zarówno typowo polskie, włoskie, francuskie, a do tego fast-foody. Prawdopodobnie nasi klienci nie będą nas wtedy traktować poważnie, dlatego lepiej jest się specjalizować w jednym, konkretnym rodzaju. Przykładowo możemy spróbować swoich sił z kuchnią włoską, która charakteryzuje się obecnością dużej ilości warzyw, parmezanu, oregano, tymianku, rozmarynu jak i cebuli, oliwy i czosnku. Często wykorzystywane są w niej produkty mączne oraz owoce morza. Typowymi potrawami, które zapewne kojarzy każdy z nas jest lasagna, ravioli, risotto, zupa minestrone, gnocchi, spaghetti czy też jakże popularna i przez wielu lubiana pizza. Istnieje wiele lokali, które serwują konkretnie pizze, dużo mniej jest miejsc, które decydują się na szeroko rozumianą kuchnię, łącznie z tymi bardziej skomplikowanymi daniami. Poza wyżej wymienionymi potrawami, warto zwrócić uwagę na jeden z typowo włoskich produktów czyli parmezan. Jest on wykorzystywany do różnego typu dań, między innymi różnych zapiekanek i sałatek. Innymi znanymi serami jest mozarella, gorgozola, mascarpone, ricotta czy też grana padano.

Czy w kuchni włoskiej jest miejsce na desery?

Jak już wcześniej zostało wspomniane, w kuchni włoskiej występuje wiele różnego typu serów. Poza tymi, które mogą zostać użyte do zrobienia pizzy, są też produkty, które bywają wykorzystywane do przygotowywania deserów, między innymi ricotta i mascarpone. Przykładowo można z nich zrobić bardzo smaczne serniki, co zawdzięczają swojemu wyjątkowo słodkiemu smakowi, równie dobrze smakują i same, bez żadnych dodatków, lub ewentualnie podane z sosem i owocami. Poza słodkimi serami, możemy wyróżnić gotowe desery takie jak panna cotta, tiramisu, cannolo, granita czy panettone, oczywiście każdy z nich charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który na długo utkwi nam w pamięci i sprawi, że jeszcze chętniej będziemy w naszym życiu smakować kuchni włoskiej, zarówno w postaci obiadu jak i pysznego deseru.