Czerwone wino

Jak łączyć wino z potrawami?

Jednym z trunków, który najlepiej sprawdzi się do różnego rodzaju dań jest wino. Nie oznacza jednak, że każdy rodzaj wina, będzie pasował do tych samych rzeczy. Przyjęło się wprawdzie, że do białego mięsa powinno podawać się wino białe, natomiast do czerwonego, czerwone, mimo wszystko czy aby na pewno zawsze tak to powinno wyglądać? Istnieje kolejna zasada mówiąca o tym, że do dań powinno podawać się wina miejscowe, przez co często zdarza się, że do wszystkich potraw podawane jest, przykładowo wino białe, ponieważ tylko takie jest produkowane w danym regionie. Najczęściej jednak konkretny wybór zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu. Są jednak pewne zasady podawania, o których należy pamiętać, by nie popełnić faux pas. Musimy wiedzieć o tym, że wszystkie wina powinniśmy podawać w przeźroczystych kieliszkach, najlepiej z gładkiego szkła, dodatkowo jeżeli podajemy więcej niż jeden trunek, to wino białe powinno być przed czerwonym, do tego powinny być one podawane w odpowiedniej temperaturze. Wino jest bardzo popularnym napojem alkoholowym, podawanym w różnego typu restauracjach, zwykle zamawiamy je sami w zależności od naszego gustu. Warto jednak wiedzieć jak najlepiej łączyć ze sobą produkty, by nie zepsuć sobie smaku potrawy.

Czy słodkość win ma znaczenie?

Kolor wina nie jest jedyną ważną kwestią. Możemy również podzielić je ze względu na to, jak bardzo są słodkie. Wina białe wytrawne najczęściej są używane jako aperitify, czyli przed posiłkami, wino białe półwytrawne świetnie nada się do ryb, makaronów, kurczaka, z kolei wina półsłodkie będą stanowić doskonały zestaw z deserami, podobnie jest z winami słodkimi. Młode wina czerwone mogą również być świetnym aperitifem, z kolei dojrzałe bardzo dobrze będą pasować do dziczyzny i serów. Kolejną kategorią są wina musujące, które również można zamówić przed posiłkiem, jak i nawet samo, bez żadnych dań, a szczególnie przy specjalnych okazjach. Jak widać w kuchni nie tylko sam posiłek jest ważny, ale i odpowiedni napój. Warto do pysznej potrawy dołożyć sobie pasujący trunek, który jeszcze bardziej umili nam czas spędzony w restauracji.

Więcej o alkoholach i promocjach przeczytasz na znajdzlunch.pl