Ciekawostki o makaronie…

Troszkę historii: O to, który kraj, czy to Chiny czy jednak Włochy są „ojczyzną” makaronu spierają się od dawna. Jednak znaleziska archeologiczne dowodzą, że makaron tak naprawdę pochodzi z Azji. Przyrządzano go tam już 4 tysiące la temu!

Do Włoch trafił oczywiście za sprawą Marco Polo (bardzo słynnego podróżnika), który zaś przywiózł go z Chin.

Jak jednak powstał makaron?

Jedni twierdzą, że makaron powstał na statku – i to całkowicie przypadkowo. Woda dostała się do mąki i ta daam! Inni twierdzą zaś, że był pewien piekarz, który po wyrabianiu ciasta na chleb mył ręce ze skrawków ciasta, których używał potem do zagęszczania zupy (nasze dzisiejsze lane ciasto można do tego porównać).

Rodzaje makaronu:

Rurki, Kokardki, Muszelki, Świderki, Kolanka, Spaghetti, Lasagne i Tagliatelle – każdy z nas zapewne je zna i według swojego uznania używa poszczególnego rodzaju/kształtu makaronu do danego dania czy zupy.

Kilka cennych rad a zarazem ciekawostek:

Makaron zawsze należy wrzucać do wrzącej już i osolonej wody, wtedy wychodzi najlepszy – al dente – czyli w wersji półtwardej. Ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.

Na bieżąco należy sprawdzać twardość makaronu, bo żaden zegarek nie odmierzy nam dokładnego czasu – ile, jaki rodzaj makaronu makaron powinien się gotować.

Makaronu nie powinno się również przelewać zimą wodą, choć wielu ludzi robi to, bo jak twierdzą, zapobiega to sklejaniu – to nie prawda. Makaron ma być gorący, dodany natychmiast po odcedzeniu do sosu – wtedy potrawa będzie najlepsza. W kwestii sklejania się makaronu, wielu również uważa, że powinno się gotować makaron z kilkoma kroplami oleju, by ten nie sklejał się – to nie prawda – największą rolę odgrywa tu odpowiednia ilość wody (litr na każde 100g suchego produktu), olej unosi się tylko na powierzchni wody i nie ma żadnych „magicznych” właściwości.

Jeśli chodzi o podawanie wina do makaronu, zasada jest jedna… Białe wino do jasnych sosów, czerwone do ciemnych – łatwo zapamiętać, prawda?

źródło: znajdzlunch.pl/Warszwa